Kategorier
Kaffekvarn

Wilfa Svart Kaffekvarn – Här är våra malningsinställningar

Detta scenario är rätt förekommande för er som inte har en kaffekvarn likt Wilfa Svart eller liknande:
Du sitter på ditt favorit specialkaffe-hak och njuter av en kopp kaffe.
Du ska precis ge dig av och bestämmer dig för att köpa ett paket av de kaffe du precis druckit.
Du tänker att du ska bjuda över dina vänner för att brygga kaffe som får alla att bli förtjusta.
Du har precis betalat för kaffet och frågar: “Visst är de malda?”

För en person som nyligen börjat intressera sig för specialkaffe är en kaffekvarn kanske inte det första man köper. Att köpa kaffekvarn kan samtidigt kännas ganska krångligt, vilken prisklass ska man titta på? Vilka funktioner ska den ha? Ja, listan med frågor kan göras betydligt längre. För personen som precis köpt kaffebönorna har egentligen bara två alternativ för att komma billigt undan.

  1. Baristan maler kaffebönorna för att passa den bryggmetod personen vill brygga med.
  2. Personen köper en handkvarn för en relativt liten peng, dock tummar man väldigt mycket på kvalitén.

Wilfa kaffekvarn malningsgrad

Vi har använt Wilfa Svart kaffekvarn under en lång tid och kunnat experimentera med inställningarna en hel den. Vi vill dela våra tankar och inställningar för dig som precis kommit igång med din kaffekvarn. Vi upptäckte att malningsinställningarna hos en Wilfa kaffekvarn är väldigt bred och kan ta lite tid att bemästra. Här nedan är några inställningar i grova drag som ni kan använda och testa er fram med när ni brygger med olika bryggmetoder.

Wilfa Svart Inställningar

Inställningarna du borde använda hos din Wilfa Svart är faktiskt närmare varandra än det det breda spektrum som erbjuds. Från vänster till höger, grovt till finmalet hittar du: OFF, STEAP, FRENCH PRESS, FILTER, AEROPRESS, MOCCA. Steap, French Press och Filter är inställningar som är väldigt grova. Du skulle möjligtvis kunna använda någon utav inställningarna omkring FILTER märkningen ifall du ska brygga runt 1 liter kaffe i en stor Chemex bryggare. Men för det kaffe vi brygger och i de volymer kommer vi använda oss utav inställningarna omkring AEROPRESS märkningen.

Här nedan ser du vilka inställningar vi rekommenderar för olika bryggmetoder. Det är dock viktigt att experimentera för att hitta något som passar ens egna smak.

Moccamaster / French Press

Rotera kaffebehållaren så att du endast kan läsa “AERO” av AEROPRESS. Inställningen ska med andra ord vara mellan FILTER och AEROPRESS.

Hario V60 Storlek 02

Den röda pekaren ska vara inställd på första R:et i “AEROPRESS”.

Aeropress

Den röda pekaren ska vara inställd på andra R:et i Aeropress.

Chemex (mindre än 1 liter)

Den röda pekaren ska vara inställd på två punkter efter FILTER så att du ser bokstäverna “ER” i FILTER och “AR” i AEROPRESS.

För enkelhetens skull så kan du tänka dig att oavsett vilken av ovanstående bryggmetoder du använder så vill du kunne se någon del utav “AEROPRESS”. Annars är det mycket sannolikt att du maler för grovt eller fint för bästa resultat ifall du ska använda någon utav dessa bryggmetoder. Ta dessa inställningar som generella riktlinjer och prova dig fram för att hitta de optimala inställningar när du maler med din Wilfa Svart kaffekvarn. 

Dosering

Kaffebehållaren rymmer totalt 250 gram kaffe och maler ditt kaffe baserat på hur lång tid du vill mala. Det är inte ofta man behöver mala 250 gram kaffe på en och samma gång. Därför rekommenderar vi att man väger så mycket kaffe som man tänkt brygga vid varje användning. Dina kaffebönor håller sig också färskare i den lufttäta förpackningen du köpte de i. Wilfa Svart behåller väldigt lite av doseringen runt 0.2gram, därför är det rekommenderat att lägga till 0.2 gram kaffe varje gång du ska använda din Wilfa Svart kaffekvarn.

Rengör din kaffekvarn

Det är ytterst viktigt att du med jämna mellanrum rengör din Wilfa Svart kaffekvarn. Detta för att hålla en god kvalitét på kaffet du maler samt att livslängden på din Wilfa Svart kaffekvarn ökar. För att rengöra din kaffekvarn vrider du översta behållaren till OFF märkningen. Därefter lyfter du bort locken helt enkelt. Eftersom kaffekvarnen håller kvar väldigt lite kafferester räcker det med att borsta med en mjuk borste. När du borstat bort kafferesterna sätter du på locket på samma sätt som du tog av den.

Hoppas vår guide hjälper dig att hitta de perfekta inställningarna hos din Wilfa Svart kaffekvarn!

Köp en Wilfa kaffekvarn

Wilfa är ett välkänt varumärke inom kaffesegmentet som kännetecknas av hög kvalitet. Just denna modell är populär bland kaffefantaster just för att en får väldigt mycket för pengarna. Jag själv har haft denna modell sedan 2016 och är fortfarande väldigt nöjd även om jag använder flera kaffekvarnar till vardags. Här är mina 3 fördelar med denna kaffekvarn:

Du får en robust kaffekvarn till ett bra pris
Du kan mala kaffe till flera olika bryggmetoder
Den är snygg och passar bra i köket

Av Güney

Kaffefantast som brygger kaffe varje dag. Min kaffeutrustning består utav: aeropress, hario v60 01 och 02, Chemex 6 koppar, Kalita 185 i keramik och metall, Frenchpress, Comandante C40 grinder och Fellow Kettle.