Kategorier
Kaffebönor

Världens dyraste kaffe

Det är nog många kaffefantaster som tänker på vilket kaffe som är dyrast i världen och vad det är som gör den så dyr. Världens dyraste kaffe heter Kopi Luwak eller Sibetkaffe och har sitt ursprung från Indonesien och Filippinerna. Detta kaffe produceras i Sydostasien och har på senare tid blivit en lyxprodukt. Kilopriset per Sibetkaffe är väldigt högt och priser på flera tusen svenska kronor är väldigt förekommande. Det är väldigt ovanligt att caféer i Sverige serverar detta kaffe pågrund av det höga priset.

Produktionsprocessen för Kopi Luwak eller Sibetkaffe är väldigt unikt. Kaffebönorna äts upp av Indiska Palmmårdar vars enzymer i matsmältningen tar bort bitterheten i kaffebönorna. Kaffebönder plockar därefter upp spillningen och sorterar bort kaffebönorna för rengörning och rostning. Resultatet blir ett kaffe som är väldigt mjuk och len i sin smakkaraktär.

Detta unika kaffe har en historia som sträcker sig till 1700-talet. Kaffeodlingarna på den Indonesiska ön Java upptäckte att Palmmårdar tog sig in på odlingarna under natten för att äta kaffebären. Palmmårdar är kända för att välja ut de bästa kaffebären. Resultatet blev att kaffebönderna inte fick lika stora skördar som de hade tänkt sig. I ett försök att minska förlusten av kaffebönor och eventuella intäkter började kaffebönderna sälja kaffebönorna från Palmmårdar som var i gott skick.

En kopp Kopi Luwak kan variera från ca 350 kronor till 1000 kronor baserat på var i världen du dricker den och från vilken kaffebar.

Världens dyraste kaffe är inte hållbar eller rättvis

I takt med att kaffet började vinna popularitet blev produktionen industraliserad. Även om det finns viss produktion av Sibetkaffe genom uppsamling så förekommer majoriteten av produktionen från industrier. Palmmårdarna hålls ofta inlåsta i småutrymmen och tvångmatas med kaffebönor. Detta leder till att djuren mår väldigt dåligt fysiskt som psykiskt. Palmmårdar föredrar att välja ut de bästa kaffebönorna när de lever i det fria. Denna möjlighet ges inte för Palmmårdar som lever inlåsta i burar, de äter det som erbjuds för att stilla hungern. Med denna verklighet blir världens dyraste kaffe inte hållbart.

Drick alltid hållbart kaffe som är bra för kaffebönderna, miljön och djuren!

Av Güney

Kaffefantast som brygger kaffe varje dag. Min kaffeutrustning består utav: aeropress, hario v60 01 och 02, Chemex 6 koppar, Kalita 185 i keramik och metall, Frenchpress, Comandante C40 grinder och Fellow Kettle.