Turkiskt kaffe är en unik upplevelse

Turkiskt kaffe är en kaffesort som kommer från mellanöstern. Namnet Turkiskt kaffe betyder inte att kaffebönorna är från Turkiet, utan det är en bryggmetod som är väldigt förekommande i regionen. Det är en av de tidigaste kaffesorterna och har en viktig plats i kaffekulturen. Kaffet är väldigt finmalet, mer finmalet än espresso. För att koka Turkiskt kaffe behöver man en särskild kanna som är anpassad för just den här bryggmetoden. Den är kallad Cezve i Turkiet och finns i olika varianter, den mest traditionella är tillverkad i koppar.

Kaffet kokas i en väldigt stark blandning och har en ceremoniliknande servering. Det är väldigt förekommande att kaffet kokas med lite socker. När kaffet har kokats klart häller man över innehållet i kaffekokaren i en liten kopp där sumpen snabbt sjunker till botten och förblir kompakt. Det är vanligt att kaffesumpen utgör ungefär halva koppen.

Turkiskt kaffe har även påverkat vår kaffehistoria här i Västeuropa. Denna kaffesort var den första kaffesorten som introducerades i Europa under 1600-talet och även här i Sverige.

Köpa Turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe är inte förekommande i svenska livsmedelsbutiker även om vissa butiker börjat köpa in det. Livsmedelsbutiker som säljer många internationella produkter brukar ofta ha Turkiskt kaffe. Eftersom det är själva malningen och kokningen som definierar denna kaffesort så kan man inte köpa hela bönor. Själva kaffebönorna är i detta fall inte turkiska, utan du kan själv välja vilka kaffebönor du vill använda för att sedan mala de till rätt kornighet. Att köpa Turkiskt kaffe i Turkiet är väldigt lätt och billigt, det kostar inte mer än 10-20 kronor för 250 gram. Ifall du köper hela kaffebönor för att sedan mala de själv behöver du vara säker på att du har en kaffekvarn som kan mala väldigt finmalet.

Turkisk kaffekanna / cezve

Turkisk kaffekanna eller Cezve som det också heter går att hitta i onlinebutiker här i Sverige och kostar inte allt för mycket. De traditionella kaffekokarna är i koppar eller i kopparfärg. De finns även i olika storlekar, de mest förekommande storlekarna är 2 koppar och upp till 6 koppar. Tänk på att rengöra din turkiska kaffekanna efter varje kokning för att kaffet ska smaka så bra som möjligt vid varje kokning.

Koka Turkiskt kaffe

Att koka Turkiskt kaffe kräver maximal uppmärksamhet. Detta eftersom när kaffet börjat koka så skummas det upp och ifall du inte är närvarande så kommer kaffet koka över. Här nedan hittar du vår guide för att brygga en god kopp kaffe.

Time needed: 3 minutes.

Steg för steg instruktioner

  1. Ta fram din kaffekokare även kallad Cezve.

    Säkerställ att den är rengjord och du kan även passa på att ta fram koppen eller kopparna som ska användas.

  2. Mät upp kaffet du ska använda.

    Du ska använda ungefär 7 gram kaffe per portion. Vill du ha en starkare kopp så kan du använda dubbel dosering. En tesked som är välfylld innehåller cirka en dosering.

  3. Häll i kallt vatten i din kopp och häll sedan ner vattnet i kaffekokaren.

    Rör om något så att kaffet blandas med vattnet.

  4. Tillsätt socker ifall det önskas.

    Var försiktig med doseringen så att inte sötman tar över kaffesmaken. En sockerbit per portion brukar vara en bra riktlinje.

  5. Placera kaffekokaren på spisen.

    Börja koka med låg värme och höj sedan värmen till medium.

  6. När kaffet börjat skumma upp lite så ta bort kaffekokaren från spisen.

    Ta bort skummet ur kaffekokaren med hjälp av en sked och lägg skummet i kaffekoppen eller kaffekopparna.

  7. Fortsätt koka kaffet.

    När kaffet börjat koka igen så låt det skumma upp ordentligt och lyft bort kaffekokaren.

  8. Fyll kaffekoppen med kaffet.

    Häll i kaffet i kaffekoppen långsamt. Har du bryggt för fler personer så ska du hälla i kaffet i flera omgångar jämt fördelat mellan kopparna. Du vill inte att sista koppen ska bara innehålla sumpen!

  9. Låt kaffet vila en stund.

    Eftersom att sumpen följer med i serveringen kan det vara smart att låta kaffet stå någon minut så att sumpen hinner sjunka till botten.