Kategorier
specialkaffe

Specialkaffe i Istanbul

Kaffekulturen har under lång tid varit väldigt traditionell i Istanbul, det är främst det turkiska kaffet man dricker och blir erbjuden. Med starka rötter från historien och med en ceremoni har det turkiska kaffet blivit en viktig del av kulturen. Turkiska kaffet serveras i en liten kopp med en sötsak vid sidan av. Kaffet kokas tills den har börjat skumma och för den som inte gillar kaffet beskt kan få den med lite socker i.

På senare år har kaffekulturen börjat skifta, främst i samband med stora kaffekedjors intåg i landet. Trender från väst brukar ofta få stor spridning och kaffet är inget undantag. Med en stor population i staden så har det öppnats många möjligheter för kaffeälskare. Staden har ett flertal specialkaffe ställen och många med ett tillhörande rosteri.

Kaffekonsumtionen är mycket lägre än den i Sverige. Senaste siffrorna visar att det dricks ca 1 kg kaffe per person i Istanbul medan svensken dricker runt 8 kg per person i snitt. Men med rådande trend förväntas siffran stiga med tiden.

Topp tre specialkaffe ställen i Istanbul

1. Coffee department

2. Petra Roasters

3. M.O.C

Specialkaffe kulturen började blomma i staden runt 2015 men rosterierna började rosta specialkaffe långt innan. Petra Roasters och M.O.C var lite av pionjärerna med rötter från SCA. Specialkaffeboomen bröt ut under 2015 där flera hippa caféer öppnades och började servera handbryggt, Cold brew och mycket mer med olika rostprofiler.

Coffe Department är en favorit just för deras arbete för hållbarhet och sköna atmosfär. Kaféet ligger i den historiska stadsdelen Balat, det var ett strategiskt val för att sprida specialkaffe kulturen i staden. Med sitt rosteri erbjuder de specialkaffe av hög kvalitet och blivit en favorit i staden.

Av Güney

Kaffefantast som brygger kaffe varje dag. Min kaffeutrustning består utav: aeropress, hario v60 01 och 02, Chemex 6 koppar, Kalita 185 i keramik och metall, Frenchpress, Comandante C40 grinder och Fellow Kettle.