Specialkaffe

Definitionen av specialkaffe behöver inte göras krånglig och lång. Det handlar helt enkelt om kaffe som håller väldigt hög standard. Begreppet innefattar hela processen från kaffebonden till din färdigbryggda kopp som är bryggd med kaffe från ett område. Begreppet “Specialty coffee” som är den engelska versionen myntades någon gång 1974 av Erna Knutsen i tidskriften Tea & Coffee Trade Journal. Erna Knutsen använde då detta begrepp för att beskriva kaffebönor som innehöll de bästa smakerna samtidigt som de var odlade under speciella förhållanden.

Vad är det som definierar Specialkaffe?

Definitionen av Specialkaffe från Specialty Coffee Association of America (SCAA) lyder följande: all kaffe som får ett poäng på 80 eller över på en 100-gradig skala kan defineras som Specialkaffe. Detta kaffe är odlat under speciella och ideella klimatförhållanden och skiljer sig från vanlig kaffe med dess smak och ytterst lite defekt på kaffebönan. De unika smakerna är ett resultat av den speciella sammansättningen av markens näring och karaktär där kaffet är producerat.

Specialkaffe är en trend som växer sig allt starkare för varje år som går. Det finns idag en mängd kafferostare i Sverige som inriktat sig på denna trend, vi ser också flera caféer som börjat erbjuda detta kaffe. En annan kategori som börjat erbjuda kaffet är restauranger som tycker att denna typ av kaffe passar utmärkt till den upplevelse de erbjuder matmässigt. Länder som är kända för att producera denna typ av kaffe är: Etiopien, Kolombia, Brasilien, Indonesien, Bolivia och många fler. Komihåg att denna typ av kaffe inte har en speciellmärkning som Fairtrade, Kravmärkt eller liknande. Dessa två märkningar har andra definitioner. 

Blanda inte ihop Specialkaffe med annan kaffe

Kaffe termer som “gourmé” och “premium” kaffe ska inte blandas ihop med Specialkaffe. Dessa två begrepp används ur ett marknadsföringsperspektiv och har ingen definerad standard. Nu börjar Specialkaffe hitta till hyllorna runt om i fler butiker än enbart säljas genom rostaren eller någon onlinehandlare. För att vara säker på att du köper Specialkaffe är det viktigt att du läser på om märket du ska köpa. Här är några enkla tips som kan hjälpa dig att urskilja Specialkaffe från vanligt kaffe:

  • Paketen innehåller oftast hela bönor som är ljus till mellanrostat.
  • De är från ett område, “single origin”.
  • Priset kan variera väldigt mycket men 250 gram Specialkaffe kostar runt 120-150 kronor i de flesta fall.
  • Kolla bästföredatumet, rosterierna rekommenderar ofta ett kortare datum än vanliga märken.

Olika bryggmetoder

Många kaffefantaster tycker det är kul att köpa olika kaffebönor för att sedan brygga kaffe med någon manuell metod hemma. Det finns många bryggmetoder att välja mellan och varje bryggmetod har sina fördelar. Du kan använda Specialkaffe när du brygger med en pour-over metod som till exempel Hario V60, Kaffepress där du låter kaffet och vatten blandas och för Espressokaffe. Kort och gått kan man säga att detta kaffe fungerar utmärkt för varje bryggmetod som finns. Det handlar helt enkelt bara om att höja nivån på kaffekvalitén och samtidigt få en riktigt bra kaffeupplevelse. Använd gärna vår guide för att lära dig brygga med olika bryggmetoder. Kanske hittar du en bryggmetod som passar dig och din smak bäst.