Kategorier
kaffe

Pour over kaffe

Pour over kaffe är egentligen ett uråldrigt sätt att brygga kaffe på som har på senaste tiden blivit väldigt populärt igen. Det finns flera olika bryggmetoder som rymmer inom termen Pour over kaffe. Alla som har besökt ett café som brygger specialkaffe har med stor sannolikhet stött på bryggmetoder som; Aeropress, Chemex, Kalita eller Hario V60. Alla dessa har en sak gemensamt, de är alla Pour over kaffe och erbjuder alla kaffefantaster oändliga möjligheter till att experimentera med sitt kaffe.

Det fins med specialkaffekulturen och trenden är att det finns varken rätt eller fel. Denna ödmjukhet gör det enkelt och kul att tänja på gränserna när man experimenterar med sitt kaffe. Olika rostningsgrader, malningsgrader, vatten temperaturer och många andra paramterar i kaffebryggningen är möjlig att leka med för att hitta nya smakupplevelser. Pour over kaffe är som sagt ett väldigt gammalt sätt att brygga kaffe på även om det sätt vi brygger på idag skiljer sig åt. För i tiden hade man inte de apparater vi använder idag, det vanligaste sättet var att hälla hett vatten på kaffet rakt i koppen eller karaffen.

Pour over kaffe passar utmärkt till både frukost som till kaffet efter maten. Har du lagt ner mycket tid och omtanke på maten du tillagat ska du inte tumma med kvalitén på kaffet. Se till att brygga riktigt bra kaffe för att få en bra matupplevelse.

Hur gör man Pour over kaffe

Det är egentligen bara att välja och vraka mellan de olika bryggmetoderna som finns. I vår enkla Pour over kaffe guide hittar du de mest förekommande bryggmetoderna med enkla brygginstruktioner. Tänk på att försöka använda så bra kaffe som möjligt för att hitta de bästa smakerna. Specialkaffe är ingen garanti för att du ska gilla det kaffe du bryggt men det ger dig de rätta förutsättningarna för en perfekt kopp kaffe.

Pour over kaffebryggare

Det finns många olika sätt att brygga Pour over kaffe på. Det är viktigt att du köper en kaffebryggare som motsvarar dina förväntningar. Försök få en uppfattning om hur ofta och hur mycket kaffe du ska brygga vid varje tillfälle. De flest Pour over kaffebryggare kommer i olika storlekar. Du kan köpa en Hario V60 eller en Chemex i olika storlekar. Idag går det även att hitta dessa apparater i automatiskt utförande. De kostar givetvis lite mer än de manuella men ger dig en precis kopp vid varje bryggning.

Pour over kit

För att göra Pour over kaffe behöver man oftast flera tillbehör. Du behöver en kettle som du kan hälla vatten med på ett kontrollerat sätt. Du kommer även behöva filter och i vissa fall en behållare för att fånga upp kaffet som droppar ner. Det kan vara lite kostsamt att komma igång men för dig som vill ha något enkelt så finns Pour over kit. Dessa Pour over kit innehåller oftast några utav delarna du behöver och ger dig möjligheten att snabbt komma igång. Det kan även vara en bra start för dig som bara vill prova denna bryggmetod utan att investera för mycket

Av Güney

Kaffefantast som brygger kaffe varje dag. Min kaffeutrustning består utav: aeropress, hario v60 01 och 02, Chemex 6 koppar, Kalita 185 i keramik och metall, Frenchpress, Comandante C40 grinder och Fellow Kettle.