Brygg perfekt kaffe med en Mokabryggare

Mokabryggare eller Moka pot som  är något som finns i många hem och är känd för att vara väldigt lättanvänd. Det är inte mer än att placera kaffet i filtret, fylla på vatten i behållaren och sätta den på spisen. Med dessa tre enkla steg får du en kopp kaffe som har extraherat smakerna ur kaffet på ett utsökt sätt. Det var formgivaren Alfonso Bialetti som uppfan Mokabryggaren år 1933, hans uppfinning används främst i Europa och Sydamerika. Av alla bryggmetoder som finns så bygger denna bryggmetod på samma teknik som Espressometoden.

Köpa Mokabryggare

Mokabryggare hittar du i butiker som säljer köksredskap eller online och det finns ofta flera olika modeller att välja mellan. Mokabryggaren kommer även i olika storlekar så det är viktigt att du anpassar köpet till de tillfällen du ska använda den. Idag finns det flera olika märken att välja mellan bland annat: Bialetti, Alessi, Cloer, Ilsa och Kaiserhoff. Det är rekommenderat att köpa en modell som är rostfri för att få en så lång livslängd som möjligt.

Mokabryggare på en spis

Hur brygger man med en Mokabryggare?

Det som är så bekvämt med en Mokabryggare är att det är superenkelt att brygga kaffe. Det är rekommenderat att använda färskmalet kaffe som ger dig bäst smakupplevelse. När du malt ditt kaffe placerar du kaffet i filtret. Den undre delen är vattenbehållaren som du fyller. Därefter är kaffet klart för att kokas. Det finns olika Mokabryggare för olika spisar, det är därför viktigt att du köper en som passar för just din spis. Det går även att hitta helt elektriska varianter ifall du tänkt använda den lite mer portabelt.

Bryggtid 5 minuter.

Steg-för-steg instruktioner

 1. Mal kaffet

  Det är viktigt att ditt kaffe är extra finmalet för denna bryggmetod.

 2. Placera det nymalda kaffet i filtret

  Se till så att kaffet får en jämn fördelning i filtret.

 3. Häll i färskt vatten i vattenbehållaren

  Vatten från kranen går bra att använda.

 4. Placera Mokabryggaren på spisen och låt det börja koka

  Börja gärna med en låg temperatur för att sedan höja den sakta.

 5. Servera och njut!

  Glöm inte att rengöra din Mokabryggare efter användning.