Hur mycket koffein finns det i kaffe? Det är frågan alla kaffeälskare vill ha svar på. Frågan är dock inte enkel att besvara. Koffeinhalten i kaffet varierar nämligen mellan olika kaffebönor. Många dricker kaffe för smakens skull men det finns även en betydande skara kaffedrickare som dricker det för koffeinet och dess funktion. Här svarar vi på allt bra att veta om koffein och kaffe.
Hur mycket koffein finns det i kaffe?
Enligt livsmedelsverket behöver en person konsumera 15 cl bryggkaffe för att få i sig cirka 100 mg koffein. Det är något som finns naturligt i kaffebönan och koffeinhalten i bönan påverkas inte nämnvärt när kaffet rostas. Detta betyder att olika rostningar innehåller i stort sätt samma koffeinmängd. Mer information om livsmedelsverket och dess rekommendationer hittar du här.
Hur mycket kaffe ska man dricka varje dag för att inte överkonsumera?
Koffein påverkar alla människor på olika sätt och därför är det viktigt att vara medveten om sina gränser. Ungefär 300 mg är det rekommenderade dagliga intaget, det betyder att 45 cl täcker hela behovet. Tänkt på att många andra produkter så som energidrycker, läsk m.m. innehåller ämnet också. Det betyder att man behöver vara vaksam med sin konsumtion av koffein. Det är rekommenderat att höja sin kunskap kring kaffe för att förstå hur det påverkar kroppen och sinnet.
Kroppen påverkas av koffein i hög grad
Sanningen är att koffein inte ger kroppen ny energi. Det är en substans som motverkar adenosin som är en signalsubstans i kroppens centrala nervsystem. Denna substans utsöndras från våra celler under dagen och beroende på hur mycket vi påfestrar kroppen så blir vi trötta. Det är här koffeinet gör oss en tjänst, den binder receptorerna i kroppen som är avsedda för adenosin. Detta betyder att substansen inte utsöndras och vi känner oss därför mycket piggare än vad vi vanligtvis gör. Denna effekt varar tills koffeinet i kroppen brytits ner och försvunnit. Det kan i detta läge vara en bra idé att fylla på koppen med nybryggt kaffe, naturligtvis ifall man är inom den dagliga rekommenderade dosen.