Kallbryggt kaffe är den perfekta drycken en varm sommardag

Kallbryggt kaffe är en av de bryggmetoder som är väldigt populär under varmare årstider. Drycken är väldigt svalkande och ger kaffeälskaren att njuta av sitt favoritkaffe även när solen skiner som mest. Kallbryggt kaffe kallas även för Cold Brew som är dess engelska motsvarighet, oavsett termerna så är bryggmetoden densamma. Bryggmetoden är väldigt enkel och kräver inte mycket förberedelse. Det är dock viktigt att ha utrustningen för att kunna brygga kallbryggt kaffe. Denna bryggmetod är känd för att framhäva kaffets söta toner och ger en mjuk kopp kaffe och serveras ofta med is samt mjölk.

Vad är kallbryggt kaffe?

Kallbryggt kaffe är kaffe som har bryggts i kallt vatten under en längre tid, vanligtvis 12-24 timmar. Genom att blötlägga kaffe i vatten som sedan förvaras i kyla får man fram kaffe utan fettsyror och bitterhet. Denna bryggmetod är känd för att lyfta fram kaffets söta och mjuka aromer. Kallbryggt kaffe skiljer sig åt från iskaffe, iskaffe är kaffe som har bryggts med varmt vatten med sedan kylts ner innan servering.

Hur brygger man kallbryggt kaffe?

Kallbryggt kaffe bryggs bäst med kaffeprylar som är avsedda för just detta ändamål. Det finns en hel del olika varianter att välja mellan. Hario som är av de största kaffetillbehörstillverkarna erbjuder olika modeller för att brygga kallbryggt kaffe med. Det går att brygga kalltbryggt med hemmasnickrade tillbehör också. Det enda som behövs är en kanna samt ett filter/tygpåse som kan hålla inne allt kaffe under själva processen. Oavsett vilka tillbehör du använder så är metoden densamma när du ska brygga kallbryggt. För att lära dig hur man brygger kallbryggt kaffe behöver du bara hitta en fördelning mellan kaffe och vatten som ger dig den smak du vill ha. Detta är en läroprocess så räkna med att testa brygga några gånger innan du hittar det vinnande receptet.

Vilken kaffe ska man använda när man brygger kallbryggt kaffe?

Det är viktigt att du har god kvalité på kaffet samt vattnet för att få en riktigt bra brygg med kallbryggt kaffe. Det är rekommenderat att alltid använda specialkaffe när du brygger med denna metod för att få den bästa smakupplevelsen. Denna bryggmetod framhäver ofta kaffets söta och mjuka karaktär, det kan därför vara rekommenderat kaffe som har just dessa egenskaper. Tänk på att ha färska bönor samt att malningen sker strax innan bryggningen för att få de bästa förutsättningarna för en bra brygg.

Koffein i kallbryggt kaffe

Kallbryggt kaffe innehåller oftast mer koffein än vanligt kaffe. Trots att koffein utsöndras lättare när man brygger med varmt vatten är det väldigt vanligt med högre koffeinhalt i kallbryggt kaffe. Detta beror på att fördelningen mellan vatten och kaffe är jämnare än när man brygger med varmt vatten. Det är vanligt att kallbryggt kaffe har mellan 1:4 till 1:8 fördelning mellan kaffe och vatten. Detta leder till att denna bryggmetod får högre halter av koffein än vanligt kaffe.

Använd rätt bryggare

För dig som ska brygga mycket kallbryggt kaffe kan det vara bra att köpa en bryggare som är framtagen för denna bryggmetod. Det finns många varianter att välja mellan men det är en viktig detalj som skiljer de åt som är viktig att veta. Kallbryggt kaffe eller Cold Brew är kaffe som ligger i vatten och bryggs under en längre tid. Cold Drip är kaffe som sitter i ett filter med en vattenbehållare ovanför som droppar ner kaffet väldigt långsamt under en lång tid. Droppen förs sedan genom kaffet och droppar ner i en kanna under som samlar allt kaffe. Det är viktigt att veta detta då tillbehören skiljer sig åt.

Idag går det att hitta en rad olika bryggare i olika prisklasser för att brygga kallbryggt kaffe. Beroende på vilken modell du ska så skiljer sig priset men vanligtvis kostar dessa bryggare runt 300 kronor och upp till 1000 kronor ifall du vill ha något mer avancerat. Oavsett pris är det viktigt att bryggaren är avsedd för Kallbryggt kaffe/Cold brew och inte Cold Drip.

Bryggtid 1 dag.

Steg-för-steg instruktioner

 1. Mal dina kaffebönor

  Vi rekommenderar att du använder specialkaffe när du brygger. Eftersom kaffet ska ligga i ett filter är det inte rekommenderat att mala för finmalet. Det som fungerar bäst för denna bryggmetod är en grövre malning. Vi rekommenderar att du använder en malning som är lika grov som den för Franskpress/Kaffepress. Tänk på att kaffe smakar bäst när man maler kaffebönorna väldigt tätt inpå själva bryggningen.

 2. Blötlägg kaffet

  Innan du blötlägger kaffet i vatten är det rekommenderat att smaka på vattnet och se till att den håller god kvalitét. Svenskt kranvatten håller hög standard och fungerar utmärkt men det skadar inte att filtrera vattnet ifall man har ett filter till hands.

 3. Låt det bryggas i rumstemperatur eller i kylskåpet

  Beroende på vad du ska använda ditt kallbryggda kaffe till så bör vatten och kaffe fördelningen se annorlunda ut. En fördelning där 1 gram kaffe motsvarar 8 gram vatten, 1:8, kommer ge dig en härlig kopp kaffe som är redo att drickas efter 24 timmar ifall du har malt kaffebönorna med en grov inställning. Ett annat alternativ är att brygga starkare kaffe som fungerar lite som ett koncentrat. Här är det rekommenderat att använda 1:4 fördelning mellan kaffe och vatten. Denna fördelning kräver att du brygger kaffet något längre än 24 timmar men genom att mala kaffet lite finare så kan du korta ner bryggtiden. Kaffekoncentratet kan du sedan blanda ut med vatten, mjölk, is eller en kombination av dessa. Oavsett hur fördelningen är så ska du lämna kaffet för bryggning antingen i rumstemperatur eller i kylen under hela bryggtiden.

 4. Klart

  När bryggtiden gått ut är det dags att lyfta bort kaffet från vattnet. Har du en kaffepryl som är anpassad för kallbryggt kaffe är det enkelt då de ofta är anpassade för just denna bryggmetod. Kontrollera att det inte är mycket kaffekorn i kaffet. Ifall det är det behöver du använda en grövre malning för det filter du använder till nästa gång. Är skadan framme går det att använda ett pappersfilter och låta kaffet rinna igenom. Har du en Chemex hemma går det bra att använda den.

 5. Servera ditt kallbryggda kaffe

  Servera kaffet med isbitar eller med mjölk ifall det föredras.