Kaffevåg

Det är viktigt att använda rätt mängd kaffe och vatten under en bryggning. En kaffevåg ger möjligheten att mäta upp rätt mängd kaffe och vatten med precision. En kaffevåg är speciellt framtagen för att väga kaffe för malning samt för bryggning. Majoriteten av kaffevågar är digitala och med smarta funktioner kan du följa bryggningen in i minsta detalj. De är ofta utrustade med en skärm som visar vikten samt en timer som visar tidsåtgången under bryggningen. Det är en utrustning många kaffeentusiaster använder för att utveckla sina tekniker.

Olika kaffevågar

Det finns många olika varumärken och modeller på marknaden och nya varianter tillkommer ständigt. Att välja rätt kaffevåg är viktigt för att brygga perfekt kaffe varje gång. Beroende på vilka bryggmetoder du använder så kan det vara bra att hitta en som passar dina behov. Det är t.ex. Skillnad på en kaffevåg som är anpassad för pour-over kaffe och espresso, skillnaden är främst i storlek på vågen samt hur exakt den visar vikten. Priset varierar också väldigt mycket, därför är det bra att göra en noggrann prisjämförelse.

Hario, Acaia, Bonavita och Brewista är några varumärket som tillverkar kaffevågar. Det är viktigt att du köper en kaffevåg som klarar av värme samt någorlunda vattentät. I takt med teknologisk utveckling börjar det komma modeller som har appstöd. På så sätt kan du följa din bryggning genom en app i din telefon eller surfplatta som samtidigt sparar din historik. Att spara sin brygghistorik är något som många gör för att ständigt utveckla sina tekniker därför kan denna typ av våg vara ett bra tillskott.

Brygga kaffe med kaffevåg

Att brygga kaffe med en kaffevåg är väldigt enkelt och ger dig full kontroll över bryggningen. På så sätt får du en bättre kopp kaffe samt möjlighet att finslipa på detaljerna nästa gång du brygger kaffe. Här nedan hittar du några enkla steg som kan vara bra att gå igenom innan du börjar brygga kaffe:

  1. Börja med att mäta upp rätt mängd kaffe på din kaffevåg.
  2. Innan du börjar brygga ditt kaffe är det viktigt att du nollställer mätaren på din kaffevåg.
  3. Därefter häller du i det malda kaffet i filtret på den bryggmetod som är placerad på kaffevågen.
  4. Innan du börjar brygga nollställer du mätaren ännu en gång.
  5. I detta läge har du rätt mängd kaffe på vägen samt visare som visar 0 gram.
  6. Därefter startar du timern på kaffevågen samt börjar hälla vatten över kaffet.

Kalibrera din kaffevåg

Det är viktigt att kalibrera en kaffevåg med jämna mellanrum. Detta för att försäkra sig om att den visar korrekt vikt varje gång den används för att brygga kaffe. För att kalibrera en kaffevåg behövs kalibreringsvikter som väger olika mycket. Vilka vikter som behövs varierar mellan olika kaffevågar, oftast behöver man cirka 3 olika vikter för att kunna genomföra kalibreringen. Kalibreringsvikterna hittar du ofta på internet alternativt i järnbutiker, även varumärket du köpt vågen ifrån kan ha vikterna.