Med en kaffepress slipper du krångel

Kaffepress eller franskpress som den också kallas är en väldigt populär bryggmetod i Sverige. Den är både elegant till utseendet, smidig att ha och göra med samtidigt som den brygger riktigt bra kaffe. Denna bryggmetod patenterades redan under 1850-talet av två fransmän, Delforge och Mayer. Kaffepressen vi är vana vid idag är nästan identisk med den som kom till under 1850-talet.

Genom att brygga med en kaffepress så låter man vattnet och det malda kaffet blandas tillsammans under en period. Det är viktigt att man använder ganska grovmalet kaffe så att inga korn slinker igenom metalfiltret. Många kaffekvarnar har oftast “kaffepress” som en inställning och gör det därför enkelt att mala i rätt storlek.

Hur blir kaffet från en kaffepress?

En stor skillnad mellan kaffepress och till exempel Chemex, Kalita och V60 Hario är filtret. Eftersom kaffepress är utrustat med ett metallfilter så får man med kaffets oljor i sin kopp. Oljorna bidrar till att koppen känns lite mer fyllig jämfört med kaffe som bryggt genom ett kaffefilter. Bryggtiden varierar väldigt mycket och här gäller det att testa sig fram för att hitta något man själv tycker smakar bra. Bryggtiden kan variera från 2-3 minuter till över 10 minuter baserat på vilken smak man vill framhäva.

Vilken storlek ska en kaffepress ha?

Innan du köper en kaffepress är det viktigt att du vet ungefär hur ofta och i vilka sammanhang du ska använda den i. Ifall du ska använda den frekvent är det bra att köpa en robust kaffepress. Det finns många olika prisklasser och material som används, försök undvika plast ifall du ska använda den ofta. Detta för att plast kan spricka med tiden och på så sätt förstöra upplevelsen med din utrustning. Det viktiga att kontrollera innan du köper en kaffepress är filtret, plocka gärna isär den och känn efter hur filtret och hela uppsättningen är.

Storleken på din kaffepress är helt upp till dig att avgöra. För eget bruk fungerar de minsta storlekarna på 300 ml väldigt bra. Men ifall du ska brygga till fler än dig själv så kommer den förmodligen inte räcka till. Storlekarna är ofta märkta med hur många koppar kaffe du kan få ut från en bryggning, oftast är det 2, 4, 6, 8 koppar och uppåt specificerat på paketen.

Bryggtid 8 minuter.

Så här brygger du med en kaffepress

 1. Ta fram din kaffepres

  Se till att den är 100% ren, kontrollera att inga kafferester sitter fast i filtret. För bästa resultat behöver du även en kaffevåg/köksvåg så att du kan addera rätt mängd vatten.

 2. Koka vatten

  Låt sedan vattnets temperatur sjunka ner till mellan 92-96 grader celsius.

 3. Tillsätt ditt kaffe i kaffepressen

  Det är rekommenderat att mala kaffet så tätt inpå bryggningen som möjligt. Kaffe och vatten fördelningen bör ligga på runt 1:16, för varje gram kaffe ska det adderas 16 gram vatten.

 4. Börja hälla i vatten i kaffepressen

  Börja med att hälla i dubbelt så mycket vatten som kaffe och låt det blomma i 30 sekunder. Ifall du använder dig utav 20 gram kaffe så ska du med andra ord tillsätta 40 gram vatten. Rör om försiktigt 2-3 varv.

 5. Addera dubbelt så mycket vatten som nu befinner sig i kaffepressen.

  I detta fall innebär det ytterligare 40 gram vatten. Återigen låter vi det dra en liten stund, cirka 30 sekunder.

 6. Addera resterande vatten nu

  240 gram vatten ska adderas för att totalt bli 320 gram enligt denna dosering.

 7. Låt kaffet nu dra i minst totalt 3-4 minuter

  När du bryggt med denna metod några gånger rekommenderas vi att testa olika bryggtider. Kaffet får annan karaktär beroende på hur lång tid det bryggs.

 8. Placera locket nu och börja pressa ner filtret sakta

  Pressa inte hela vägen ner utan stanna 1-2 centimeter ovanför där sumpen befinner sig. Detta är oftast enkelt med en kaffepress i glas och svårare att känna efter med en i metall.

 9. Servera

  Servera kaffet genom att hälla i kaffet i kaffekoppen i långsamt tempo. Rengör kaffepressen efteråt.

Nu har du lärt dig hur man gör med en kaffepress. Vill du lära dig om andra bryggmetoder? Här hittar du populära bryggmetoder som kommer ta dig vidare i kaffebryggandet.