Kaffekvarn

Funderar du på att byta från färdigmalet kaffe till kaffebönor? Då är det viktigt att du har en kaffekvarn som lyckas mala kaffet på ett bra sätt. Det finns många olika kaffekvarnar att välja mellan som passar för olika ändamål. En sak är dock genomgående, genom att mala kaffet själv får du en bättre kopp kaffe i många fall. Kaffekvarnen är nästan ett obligatorisk apparat för dig som tar kaffe på allvar. Viktigt att tänka på är att en separat kaffekvarn kan ha andra egenskaper än de som är inbyggda i kaffebryggarna. Det är därför viktigt att du först bestämmer dig för vilken sorts kaffe du vill brygga och vad det får kosta.

Saker att tänka på innan man köper en kaffekvarn

Oavsett om du gillar att göra espresso eller vanligt kaffe så är det viktigt att du har en bra kaffekvarn. Hur jämnt och fint kaffebönorna mals kan göra stor skillnad mellan en dålig kopp och en god kopp kaffe. Tänk på att köpa en kaffekvarn som motsvarar dina förväntningar och ambitioner. En rekommendation är att köpa en kaffekvarn som är lätt att rengöra. Eftersom gamla kafferester kan förstöra smaken så är detta något att ha i tankarna. En annan viktig detalj att tänka på är garantitiden, kaffekvarnar kan slitas ut rätt snabbt ifall du använder den flitigt. Säkerställ att du har cirka 2 års garantitid på din kaffekvarn så att du kan få ut en ny ifall något olyckligt inträffar.

Olika sorters kaffekvarnar

Att hitta rätt kaffekvarn kan vara svårt. Det finns i huvudsak tre olika sorter, blade grinders, burr grinders och handkvarnar. Dessa är de mest förekommande men det kan variera beroende på var i världen man befinner sig. Blade och Burr grinders är automatiska medan handkvarnar är manuella. Vill du mala kaffe enligt tradition så kommer man långt med en mortel, då blir kaffet riktigt finmalet. Utbudet av kaffekvarnar är enormt och därför är det viktigt att man definierar sin budget, att köpa en dyr kaffekvarn är inte alltid det mest prisvärda. Dyrare kaffekvarnar brukar ofta vara tillverkade i premium material. Det är vanligt att dessa är producera i aluminium eller annan metall, medan de billigare varianterna ofta är i plast. 

Blade grinders

Blade grinders är utrustade med två blad som roterar väldigt snabbt. 20 000 till 30 000 varv i minuten åt motsatt håll är ungefär de varvtal som blade grinders jobbar med. Malningen från denna typ av kaffekvarn blir oftast mindre jämn vilket påverkar smaken av kaffet i hög utsträckning. Just av denna anledning är också blade grinders billigare än burr grinders. Det är lätt att se ifall malningen är ojämn genom att titta på kaffet efter att man malt det. Troligtvis hittar man stora och mindre bitar i malningen ifall man tittar. Att kaffet blir ojämnt kan ställa till det beroende på vilken bryggmetod du använder. Du kan bland annat täppa igen pappersfilter men samtidigt kan små kaffekorn slinka igenom ifall du använder en franskpress. Denna typ av kaffekvarn är väldigt förekommande hos hemelektronikkedjor.

Burr grinders

Denna typ av kaffekvarn är väldigt omtyckt av kaffeentusiaster. Det är två roterande hjul som krossar kaffebönorna och säkerställer att malningen blir mer jämn. Eftersom det är hjul som maler kaffebönorna frigörs det mycket mer oljor än när bönorna mals med blade grinders. Ifall du är en kaffeentusiast som vill experimentera med olika bryggmetoder och malningsinställningar är detta rätt typ av kaffekvarn. Dessa är ofta utrustade med olika malningsinställningar baserat på det du ska brygga. Dock kan man behöva gå upp i prisklass ifall man vill ha många inställningar. Ifall ambitionen är att göra espresso så behöver man nog titta på de högre pris segmenten, de billigare varianterna räcker helt enkelt inte till. En burr grinder runt 1000 kronor brukar ha de vanligaste inställningarna och det kommer man långt med. Oavsett om du vill brygga med en franskpress, Aeropress, v60, Kalita eller Mokka så är det rekommenderat att börja med en Burr grinder. 

Vill du ha en kaffekvarn som är manuell? Då är det en handkvarn du ska ha!

Många tycker det är roligt att få jobba manuellt, samtidigt är manuella kaffekvarnar lätt att ta med. Det är till exempel enkelt att ta med en handkvarn när du är ute och reser och vill inte kompromissa bort finkaffet. Det är dock omständigt med handkvarnar då det tar tid och kan vara jobbigt ifall man ska mala stora mängder. Beroende på vilken modell du använder så tar det olika lång tid, men 2-3 minuter är det man får räkna med för en kopp kaffe. Har du en Aeropress hemma redan så kan detta vara ett bra komplement inför resan. Tänk på att rengöra din kaffekvarn med tanke på all olja och rester som samlas under tiden. Att ha en ren kaffekvarn medför också att ditt kaffe smakar mycket jämnare och bättre. 

Jämför alltid pris innan du köper kaffekvarn

Använd gärna en prisjämförelsesajt för att jämföra priser innan du köper en kaffekvarn. Det kan variera i pris väldigt mycket för samma modell beroende på vart du ska köpa den. Ska du köpa kaffekvarnen online kan det dessutom vara smart att säkerställa att man får en bra garantitid från återförsäljaren. Likt många andra apparater är detta en produkt som kan vara bra att köpa vid en rea. De blir oftast mycket billigare under en reaperiod och med lite tur kan man fynda en riktigt bra och prisvärd modell.