Kaffehistoria

Kaffehistorian sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Det tidigaste beviset som finns idag dateras till 1500-talet i Yemen men det finns myter och olika rapporter om att människan använt kaffe på olika sätt tidigare än så. Yemen började importera kaffe från Etiopien för att kultivera kaffebönan. Etiopien är det land som väldigt ofta associeras med kaffets ursprung och är kanske det enda land där kaffe fortfarande växer vilt runt om i landet. Redan under 1600-talet hade kaffe hunnit sprida sig till resten av mellanöstern och därifrån fortsatte den att spridas till balkan länderna, Italien och resten av Europa. Den fortsatta även att spridas mot öst och därefter till Amerika.

Det finns många myter och berättelser inom kaffehistorian. Det är väldigt svårt att avgöra vilka som är sanna och inte samtidigt som det är svårt att få en uppfattning om när i tid dessa berättelser utspelat sig.

Svensk kaffehistoria

Alla kaffeälskare i Sverige har Karl XII att tacka för. Utan honom hade svensk kaffehistoria inte varit sig lik vad den är idag. Kaffe började importeras under sent 1600-tal som en apoteksvara. Det var först efter Karl XII:s besök i Turkiet som kaffeimporten fick fart. Under sin vistelse fick blev han bjuden på riktigt bra kaffe som gav honom idén att ta med sig en Turkisk kaffekokare hem till Sverige. Därifrån spreds kaffet genom hovet till adelsmän och borgerskap. Kaffehistorian skulle inte ta slut där, tidigt 1710-tal fick Stockholm sina första kaffehus som spred kaffet vidare.

Dock var inte kaffe en folkdryck under 1700-talet som den är idag. Det tog ett tag för den att bli populär och för att förtjäna sin plats i den svenska kaffehistorian. Det var någon gånger under 1800-talet som kaffet nådde allmänheten på riktigt, speciellt människorna ute på landsbygden. Så småningom började kaffe spela en social roll och blev något att skapa umgängen kring.