Kaffefilter

Att välja rätt kaffefilter för att brygga ditt favorit kaffe är inte alltid helt enkelt. Det finns en del faktorer man bör tänka på innan man köper kaffefilter. Förutom att man köper rätt filter till den bryggmetod eller kaffebryggare man ska använda behöver man tänka på pris, storlek, kvalitet samt filtrets blekningsmetod. Det är ytterst viktigt att kaffefiltrets vinkel överensstämmer med tratten för att resultaten ska bli så bra. Se därför till att du köper ett filter som passar trattens storlek.

Köpa rätt storlek?

Det finns två olika beteckningar som man behöver ta hänsyn till när man ska köpa kaffefilter. Ena typen av beteckning innehåller tre siffror, 100 och 102. När du ser ett kaffefilterpaket med denna typ av beteckning så behöver du komma ihåg att dessa har en mindre vinkel som ökar beroende på siffertalet. Höjden på denna typ av filter är ca 95 mm eller 115 mm.

Kaffefilter med beteckningar som 1×2, 1×4, 1×6 osv är filter som har samma vinkel men olika höjd. I detta fall ser måtten ut för höjden enligt följance: 100 mm, 125 mm och 150 mm.

Bryggmetoder som inte behöver kaffefilter

Det går att koka eller brygga kaffe utan att ha kaffefilter. För det behöver du en bryggmetod som är anpassad för just det. Kaffepress eller franskpress är en utav de bryggmetoder som inte kräver ett extra kaffefilter. Eftersom denna bryggmetod använder sig utav ett metallfilter så är det bara viktigt att den är ren inför varje bryggning. Det finns dessutom en hel del metallfilter för pour-over kaffe, det går att hitta metallfilter för dig som till exempel vill brygga med en Chemex. Det finns lite saker man behöver tänka på när man använder metallfilter. Främst för att denna typ av filter låter kaffets oljor rinna igenom medan vanligt pappersfilter inte gör det, det påverkar smaken i hög grad och här är det ens egna preferenser som avgör.

Kan man återvinna kaffefilter?

En positiv egenskap med kaffefilter är att de sorteras som organiskt avfall. De är komposterbart och blir jordförbättringsmedel eller gödning. Det finns även filter som går att använda flera gånger om som är tillverkade på bomull eller liknande.

Kaffefilter till olika bryggmetoder

Är din favorit bryggmetod V60 Hario, Chemex, Aeropress, Kalita eller någon annan bryggmetod? Dessa bryggmetoder har en sak gemensamt: alla har ett specialanpassat kaffefilter. Vissa av dessa bryggmetoder kommer dessutom i olika storlekar och du behöver säkerställa att du köpt rätt storlek till den bryggmetod du tänker brygga med. Läs mer om olika bryggmetoder här!

Att hitta filter till dessa bryggmetoder är relativt svårt i en vanlig livsmedelsbutik. Ofta får man vända sig till caféer som brygger specialkaffe eller beställa online. Ifall man brygger mycket kaffe med dessa bryggmetoder kan det vara smart att köpa flera paket åtgången, speciellt ifall man köper online för att slippa fraktkostnaden.

Blekt eller oblekt?

Ditt val av kaffefilter behöver du basera på smakupplevelsen samt miljöaspekten. Ofta ställer vi oss frågan ifall blekta eller oblekta filter är det bästa valet. I dagsläget är det faktiskt inte lika viktigt som tidigare. Förut brukade vita kaffefitler vara blekta med klor, nu bleks vita filter med syre i en process som betraktas som miljövänlig. Ifall man vill gå ett steg längre så kan man titta efter Svanen och FSC märkningen på paketen. Svanen är en allmän miljömärkning som vi använder här i Sverige. FSC är en märkning som visar att materialet som använts är tillverkat på ett hållbart sätt.

Den andra aspekten i valet är själva smakupplevelsen. Bruna kaffefilter brukar ofta påverka smaken i högre utsträckning. Prova gärna att placera ett vitt och ett brunt filter i ett glas med vatten en stund, drick sedan för att känna skillnaden. Återigen är det ens egna smakpreferenser som spelar stor roll i valet, men för att få så ren kaffeupplevelse som möjligt rekommenderas ofta vita kaffefilter.

Läs mer om kaffe här för att få den bästa smakupplevelsen när du brygger ditt kaffe!