Kaffebryggare

Många av oss kan relatera till en kaffebryggare. Det är hushållsmaskinen som stod i köket och som bestod av en värmeplatta, kanna och en vattenbehållare. Det finns oftast en behållare för kaffet ovanför kannan där man placerar ett kaffefilter med kaffet i. När vatten och kaffe har placerats i kaffebryggaren hettas vattnet upp och börjar droppa över det malda kaffet. Vattnet droppar genom kaffet och samlas i kannan för att sedan serveras.

Kaffebryggare har många skepnader

Kaffemaskin är ett ord som är väldigt förekommande men som inte får blandas ihop med kaffebryggare. Kaffemaskin är mer ett samlingsnamn för alla sorters apparater som finns i kategorin. Storlekarna och materialen som används varierar, vill man ha något billigare så kommer man förmodligen köpa något tillverkat i plast. Medan dyrare modeller och varumärken använder premium material som aluminium eller andra metaller.

kaffebryggare i borstat stål som står på köksbänken

Vad ska man tänka på när man köper en kaffebryggare?

Det kan vara svårt att navigera rätt i djungeln av kaffebryggare. Att köpa en dyr kaffebryggare är inte alltid en garanti för att kaffet ska bli gott. Det är väldigt många faktorer som spelar in för att kaffet ska bli så bra som möjligt. Ett bra tips är att börja med att definera sin budget för inköpet och sedan leta fram några kaffebryggare inom den prisklassen. Börja tänka över vilka funktioner och egenskaper du vill att den ska ha. Ska värmeplattan stängas av automatiskt efter en viss tid? Hur fördelar den vattnet? Vilket material är den gjord av?

En viktig egenskap är att kaffebryggaren ska vara lätt att rengöra, det kan bildas kalk och rester kan fastna som påverkar kaffets kvalité i stor utsträckning. Kaffebryggare med löstagbara delar brukar oftast vara lättast att rengöra.

Jämför priser innan du köper

Det är lätt att tro att priset för en kaffebryggare ska vara samma hos olika återförsäljare men riktigt så enkelt är det inte. Priserna variar väldigt mycket mellan traditionella och onlineåterförsäljare. Därför är det klokt att utforska marknaden och använda sig utav prisjämförelsesajter för att hitta det bästa priset. Viktigt att poängtera är att det är en produkt med rätt stora marginaler, det betyder att priset ofta kan vara betydligt mycket lägre vid en rea. Det kan med andra ord löna sig att vänta in readagar innan man genomför sitt köp.

Kaffebryggare med inbyggd kvarn

För att kaffet ska bli så bra som möjligt rekommenderas det att man maler kaffet tätt inpå bryggningen. Har man ingen kvarn kan det därför vara smidigt att köpa en kaffebryggare med en inbyggd kvarn. På så sätt kan man själv mala sitt kaffe och njuta av en bra bryggning. Återigen blir det viktigt att tänka på rengöringen, undersök därför noggrant hur man monterar av delarna för rengörning. En annan fördel med att ha en inbyggd kvarn är att man själv kan testa sig fram och hitta en malning som passar ens smak. Modeller av denna typ brukar också ha en funktion där kvarnen kan stängas av. På så sätt får du även möjlighet att köpa vanligt kaffe som redan är malet.