Kaffebönor

Gott kaffe kräver att dina kaffebönor håller god kvalitet. Det är många faktorer som påverkar hur bra kaffebönorna blir, allt från var i världen de odlas till hur de mals. Däremellan finns det flera faktorer som spelar roll och avgör hur dina kaffebönor smakar. Ifall man är ute efter den optimala kaffeupplevelsen eller vill lära sig mer om den är det därför viktigt att förstå hela kedjan.

Vad är kaffebönor?

Kaffebönor är egentligen ett frö som finns i kaffefrukten och varje frukt innehåller vanligtvis två frön. Dessa frön kalles för kaffebönor med tanke på deras utseende. Kaffeträden är ett resultat av planterade kaffebönor. Efter ca 3-4 månader bildas ett skott och kaffeplantan börjar synas och efter 3-4 år har kaffebönan blivit ett kaffeträd som kan blomma.

Att tänka på när man köper hela kaffebönor

Ifall du ska rosta kaffet själv så ska du köpa gröna kaffebönor som du själv kan rosta. Ifall du letar efter hela kaffebönor som är rostade så är det dina preferenser gällande smak och bryggmetod som avgör vad du ska köpa. Det är generellt svårt att ge riktlinjer gällande detta då vi alla föredrar olika smaker. En generell riktlinje är att köpa mörkrostade bönor ifall du ska göra espresso eller liknande kaffesorter. Medan lätt och mellanrost kommer man långt på ifall man ska brygga i till exempel en Chemex eller Hario v60.

Ekologiska kaffebönor

Kaffeplantagen är en av de grödor som besprutas mest i hela världen [1]. Det är tyvärr väldigt förekommande att bekämpningsmedel som inte är godkända i Europa används. Kaffeodlingar som inte är ekologiska skadar både naturen, djuren och människorna som arbetar eller bor i närområdet. Ofta är ekologiska kaffebönor mer klimatsmart eftersom inga bekämpningsmedel används. För att garantera om att du köpt ekologiska kaffebönor i Sverige är att titta efter KRAV certifieringen och EU-loggan på paketet. Läs mer om ekologiskt kaffe här!

Köpa kaffebönor online

Att köpa kaffe online är väldigt enkelt och smidigt i takt med e-handeln utvecklas hela tiden. Många livsmedelsbutiker erbjuder sitt sortiment online och det går även att köpa hela kaffebönor från många matkasse-företag. Vi ser även att många rosterier och kaffeproducenter öppnar upp e-handelssidor där kaffeälskare får en möjlighet att beställa ifrån. Detta gör att du som inte har ett kafferosteri runt hörnet kan beställa riktigt bra kaffe som når din dörr på kort tid. När du köper online är det viktigt att du tittar hur färskt kaffet är, försök köpa kaffe som är så nyrostad som möjligt.

Kaffebönor i världen

Brasilien, Vietnamn, Colombia, Indonesien och Etiopien är de länder i världen som producerar mest kaffebönor. Kaffet i dessa länder varierar väldigt mycket från varandra när det kommer till form och smak, det beror främst på klimat och höjdskillnader. Länderna har olika klimat och nivåer över havsytan som spelar direkt roll på hur kaffet odlas och smakar. Att hitta kaffe som passar en själv kan ta tid och det är lite av charmen med det hela tycker många. Det finns så mycket att prova och när du hittat en böna som du gillar kanske det är klokt att prova olika bryggmetoder med den för att optimera upplevelsen.

Ska man köpa kaffebönor som är naturella eller tvättade?

Kaffebönor kan ha olika processmetoder, de mest förekommande är tvättade eller naturella. Dessa två processer påverkar smaken i väldigt stor utsträckning. Tvättat kaffe är en processen där man först pressar av skalet och en stor del av fruktköttet. När denna bit är avklarad så läggs bönorna i vattenbassänger med rent vatten. Bönan genomgår en fermenteringsprocess i vattnet som ser till att resterande delar av fruktköttet faller bort från bönan. När bönan är helt fri från fruktkött tas de ur vattnet och torkas.

Den naturella metoden går ut på att soltorka bönorna. Bönorna sprids ut på en presenning, torkbäddar eller på betong. Denna metod kräver mer försiktighet eftersom man måste skydda bären från regn och fukt. I denna process är solen det främsta verktygen eftersom det är den som ser till att bönorna torkar och fruktköttet faller av.

Det som finns kvar efter dessa två processer är det vi känner till som gröna kaffebönor. Innan dessa är redo för att packas sorterar man bland bönorna för att skilja på de med god och dålig kvalitet.

[1] https://www.naturskyddsforeningen.se/faqkaffe