Brygg med Hario V60 för perfektion

Att brygga kaffe hemma med en bryggmetod som Hario V60 har blivit enormt populärt under åren. Med förmågan att brygga en perfekt kopp kaffe som dessutom är sumpfri gör bryggmetoden till en favorit hos många. Hario V60 bryggs för hand och ger därför dig som brygger stor kontroll över hur kaffet ska smaka. Det är en utav de bryggmetoder som passar väldigt bra för de som vill brygga en snabb kopp kaffe men samtidigt få väldigt god kvalitet. Bryggmetoden går att beställa hos de flesta kaffeställen som erbjuder specialkaffe. Det är samtidigt bryggmetoden som kaffebaristor tävlar i under mästerskapen. Företaget som ligger bakom bryggmetoden heter Hario och är från början ett Japanskt företag som var inriktat på att tillverka teutrustning. 

Kom igång med ett kaffekit

Hario V60 har många olika modeller och skepnader. Själva bryggaren finns i flera varianter tillverkad i glas, plast, keramik och metall. Priset varierar också beroende på vilken modell, storlek och material. För att komma snabbt igång med bryggmetoden och få alla viktiga tillbehör kan det vara rekommenderat att köpa ett Hario V60 kit. Det är samtidigt ofta mer prisvärt än att köpa alla tillbehör var för sig. Ett Hario V60 kit ingår ofta storlek 01 eller 02 Hario V60, en glaskanna för att placera under bryggaren, 100 st kaffefilter och ett kaffemått. Detta kit går att hitta hos specialkaffeåterförsäljare och är väldigt tillgänglig hos onlineåterförsäljare.

Hur brygger man kaffe med en Hario V60?

Hario V60 är en bryggmetod som erbjuder en stor valfrihet när det kommer till hur man ska brygga. Många baristor har sina egna metoder och det dyker hela tiden upp nya guider som man kan ta till sig av för att brygga den perfekta koppen kaffe. Det finns egentligen inget rätt eller fel när det kommer till att brygga med en Hario V60 utan det är upp till var och en att experimentera och hitta det som fungerar för en själv.

Hario V60 finns i tre olika storlekar, 01, 02 och 03. Där den minsta brygger kaffe upp till två personer och den största brygger upp till sex personer åt gången. Du behöver ett filter som passar din storlek innan du kan börja brygga kaffet. När du har kokat upp vattnet placerar du filtret i bryggaren och sköljer filtret genom att blöta ner den. På så sätt får du också bort all papperssmak som annars skulle ha hamnat i koppen med ditt kaffe.

Nästa steg är att placera kaffet i bryggaren för att sedan börja addera vatten. Det är i detta steg som flera kaffeentusiaster har olika tillvägagångssätt. Vissa adderar vattnet genom att cirkla vattnet medsols runt om i bryggaren medan andra adderar vatten från mitten, det kallas även center pour. När man brygger med en Hario V60 är det ofta förekommande att addera 15 gram vatten för varje gram kaffe, som ett exempel skulle 20 gram kaffe resultera i 300 gram vatten att addera under bryggningen.

Bryggtid 3 minuter.

Steg-för-steg brygguide

 1. Placera pappersfiltret i din Hario V60

  Skölj filtret med färdig kokat vatten. Häll sedan ut vattnet i behållaren.

 2. Mal kaffet och häll det ner i filtret

  Mal gärna kaffet strax innan bryggning för att säkerställa hög kvalitet.

 3. Börja brygga när vattnet sjunkit till 87-93 grader varmt

  Det är rekommenderat att använda en kettle med temperaturmätare.

 4. Häll ner vattner genom en cirkulär rörelse

  Börja med att hälla kaffet från ytterkanten och närma dig mitten. Häll i dubbelt så mycket vatten som kaffe i början. Om du använder 20 gram kaffe ska du addera 40 gram vatten i ett första skede.

 5. Vänta 30 sekunder för att låta kaffet blomma

  Detta är viktigt för att låta ut koldioxiden som finns bevarad i kaffebönan.

 6. Fortsätt hälla i vatten

  Fortsätt addera vatten i en cirkulär rörelse runt om i bryggaren, ifall du brygger 20 gram kaffe ska du totalt addera 300 gram vatten. Ifall bryggaren fylls för snabbt behöver du addera vatten i långsammare tempo eller låta det rinna ner en aning innan du fortsätter.

 7. Låt vattnet rinna ner när du adderat allt vatten

  Vänta en stund innan du lyfter bort din Hario V60 så att allt vatten runnit igenom och ner i glaskannan.

 8. Rengör utrustningen

  Rengör alltid din kaffeutrustning efter att du bryggt för att nästa bryggning ska smaka lika gott.