Gröna kaffebönor

Gröna kaffebönor är termen som används för det kaffe som ännu inte har rostats. Det kan vara kaffebönor som ej mognat eller är helt mogna. Gröna kaffebönor har gått igenom en processmetod, t.ex. tvättat eller naturell för att avlägsna fruktköttet som omger kaffebönorna. För att säkerställa att kaffet håller hög nivå är det viktigt att filtrera gröna kaffebönor som är defekta. Specialkaffe-rosterier jobbar bara med kaffebönor av högsta kvalitet, dessa rosterier följer SCA’s riktlinjer när de beställer kaffe från kaffebönder.

Köpa och rosta gröna kaffebönor

Att köpa gröna kaffebönor är inget man gör i en vanlig livsmedelsbutik. Det kan vara lite knepigt att hitta just dessa orostade kaffebönor. De finns ofta i olika webbutiker som är specialiserade inom kaffe och även din kaffehandlare kan ha gröna kaffebönor till försäljning. Tänk på att inte mala dessa bönor i en kaffekvarn. Eftersom de inte är rostade så blir de inte pulveriserade efter en malning likt rostade kaffebönor. Rengöringen av din kaffekvarn kan bli svår och risken finns att du förstör din kaffekvarn.

Själva rostningen kan du göra hemma, dock är kafferostning inte alltid så enkelt och kan kräva en hel del kunskaper och förståelse för processen. För den som vill börja rosta kaffe går det i många fall bra att göra det i en stekpanna. Dock blir inte resultatet i närheten av det man är van vid när man köper ett paket rostade kaffebönor. Det finns dock rostmaskiner idag för hemmabruk, de varierar i pris väldigt mycket och det blir ofta ett påkostat inköp.

Välj alltid kaffe med hjärtat

Oavsett om du köper gröna kaffebönor eller kaffe i din livsmedelsbutik är det viktigt att alltid välja Fairtrade-märkt kaffe. Detta för att skapa möjligheter till förändring hos kaffeodlarna. Genom att välja Fairtrade kaffe bidrar du till att kaffeodlare och deras anställda får bättre villkor. Denna certifiering är oberoende och målet är att motverka fattigdom samtidigt som människors inflytande och handlingskraft ökar.