Ekologiskt kaffe

Det finns många fördelar med att välja ekologiskt kaffe ur flera perspektiv. Genom att välja ekologiskt kaffe bidrar man till en hållbar kaffeproduktion, bättre arbetsvillkor för människorna som arbetar på kaffeplantagen samtidigt som man dricker något som är mer hälsosamt. KRAV märkning och EU-certifiering är två märkningar som försäkrar er om att kaffet ni köper är ekologiskt odlat.

Hur odlas ekologiskt kaffe?

För att odla ekologiskt kaffe måste man först skapa rätt förutsättningar och en miljö där det är möjligt för den att växa. Oftast odlas ekologiskt kaffe i skuggan av andra träd, just skuggan är en viktig faktor eftersom den skapar en liknande miljö som där kaffet växer vilt. Träden som används för att skapa skuggan är ofta kvävefixerade träd som har som uppgift att förbättra jorden runt om kring plantagen. Genom att odla ekologiskt genom denna metod bidrar kaffebönderna till den biologiska mångfalden och minskar risken för hälsoproblem.

Ekologiskt kaffe i världen

Än så länge är det väldigt lite av allt kaffe som är ekologiskt. Ungefär 6% av världens kaffeareal är ekologiskt och det är Mexiko som är den största producenten av ekologiskt kaffe. Etiopien är världens sjätte största kaffeproducent och där växer kaffe fortfarande vilt. Dock är det vilda kaffet hotat i Etiopien. Etiopien är en få kaffeproducentländer där man nästan utesluter alla bekömpningsmedel och konstgödsel. Därför finns det en större potential att producera certifierat ekologiskt kaffe i Etiopien. Kaffeföretagen i Sverige importerar till stor del sitt kaffe från Etiopien.

Köp online

Många onlineåterförsäljare erbjuder idag ekologiskt kaffe, med tanke på eko-trenden är detta en naturlig utveckling. Det räcker inte att bara titta på Fairtrade märkningen, för att försäkra er om att ni köper rätt kaffe behöver ni även titta på EU-certifieringen samt KRAV märkningen. Många rosterier i Sverige driver samtidigt e-handel vilket gör att ni med stor sannolikhet kan köpa kaffet från ert favoritrosteri. Detta gäller också för rosterier runt om i världen vilket möjliggör beställningar från andra länder.

Vid de tillfällen ni inte hittar dessa märkningar på paketen kan det vara en bra tumregel att välja kaffe odlat i Etiopien med tanke på deras produktionsmetoder. Det är inte en garanti att det är ekologiskt odlat för att kaffet kommer från Etiopien men hög sannolikhet att de använt mindre bekämpningsmedel och konstgödsel än övriga länder. Glöm inte att titta på rostdatum när ni köper kaffe online, är paketen bra förseglade och inte släpper in syre har de lång hållbarhet.

Vilka märkningar på paketen bevisar att det är ekologiskt kaffe?

Eftersom certifieringarna baserar på olika parametrar blir det svårt att jämföra alla märkningar på paketen för ekologiskt kaffe. En annan aspekt som försvårar en övergripande certifiering är skillnaden mellan produktionsförhållandena mellan alla kaffeproducerande länder. Det skiljer sig till exempel väldigt mycket i förhållanden mellan Etiopien och Colombia. Kaffe paket med KRAV och EU-ekologiskt märkning garanterar att inga bekämpningsmedel eller konstgödsel använts vid kaffeodlingarna. En viktig detalj här är att för att få KRAV eller EU certifieringen behöver odlarna följa reglerna från dag ett. Märkningar som Fairtrade och Rainforest Alliance betyder inte att kaffet är ekologiskt odlat. Därför är det bra att vara extra vaksam när man ska köpa kaffe och inte väljer något i god tro.