Chemex är kaffebryggaren för entusiasten

Av alla kaffeprylar så är kanske Chemex den allra vackraste. Det är en fantastisk kaffepryl som är en fröjd att ha framme i köket oavsett om man använder den frekvent eller inte. Den brygger dessutom en riktigt bra kopp kaffe som är känd för sin aromatiska smakupplevelse. Men något som kanske är ännu viktigare, det är en långsam, involverande och helt enkelt en rolig kaffebryggare. För den som gillar att nörda ner sig i kaffedjungeln är Chemex en riktigt rolig pryl.

Chemex ser ut som ett timglas med en avskuren övre del, med sin koniska nacke har bryggaren utnämnts till en av tidernas 100 bäst designade produkter. Uppfinnaren Peter Schlumbohm uppfann Chemexbryggaren under 1940-talet och idag finns första exemplaret bevarad i Museum of Modern Arts i New York.

Upplev en kopp Chemexkaffe

Du behöver inte köpa en Chemex för att få uppleva hur kaffet smakar, de flesta specialkaffe-kaféer serverar kaffe bryggd med denna bryggmetod. I storstäderna är det relativt enkelt att hitta ställen som serverar specialkaffe men det kan vara något knepigare i småstäder. De flesta kaféer som brygger med denna metod brukar också sälja den samt dess tillbehör. Det kan dock vara smart att jämföra priser innan du slår till och köper en eftersom priserna kan variera väldigt mycket mellan återförsäljare. 

Olika storlekar

Chemex finns i flera olika storlekar beroende på hur mycket kaffe du planerar att brygga. De mest förekommande storlekarna är: 3 koppar, 6 koppar och varianten med 8 koppars kapacitet. Det finns större varianter som brygger 10 koppar respektive 13 koppar men de är väldigt ovanliga på den svenska marknaden. Det finns även nya modeller som brygger kaffet automatiskt. 

Hur brygger man med en Chemex?

Att brygga med en Chemex kräver i stort sätt samma förberedelse som många andra populära bryggmetoder. Du börjar med att placera filtret i konan för att sedan blötlägga filtret med hett vatten. Detta för att få bort papperssmaken som ofta följer med ner i kaffet när man brygger med torrt filter. Chemex har egna specialanpassade filter, både i brunt och vitt filter men nu går det också att hitta metallfilter. Fördelen med metallfilter är att den går att återanvända som på sikt blir mer kostnadseffektivt.

Efter att du hält ut vattnet från konan häller du i kaffet i filtret för att sedan börja hälla ner vattnet som har en temperatur mellan 87-93 grader celcius. Vattnet ska du helst hälla i genom att göra en cirkulär rörelse så att vattnet kommer åt allt kaffe i filtret. Beroende på hur mycket kaffe du ska brygga kommer du behöva hälla vattnet i flera omgångar. En stor fördel med denna bryggmetod är att det är väldigt lätt med rengöringen, efter att du bryggt kaffet slänger du filtret med kaffet.

Här nedan hittar ni steg för steg instruktioner för hur man brygger med en Chemex. I guiden har vi valt en dosering på 50 gram kaffe som i sin tur kräver 750 gram vatten. Denna dosering kräver att storleken på din Chemex är för 6 koppar

Chemex steg för steg instruktioner

Är du redo för att brygga kaffe med en Chemex? Då ska du prova vår steg-för-steg guide. Med vår guide får du en perfekt utgångspunkt för att brygga riktigt gott kaffe som du kan dela med dig utav.

Tid:

5

Minutes

Utrustning:

– Chemex 6-koppar
– Kettle

Det här behöver du:

– Chemex filter
– 50 gram malet kaffe
– 750 gram vatten

Kom igång med stegen här nedan:

Steg 1 – koka vattnet

Vänta med att brygga tills vattnet är mellan 87-93 grader varmt. Brygg alltid med färskt vatten när du brygger kaffe, svenskt kranvatten håller en hög standard och går bra att använda.

Steg 2 –Mal kaffet

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Steg 3 –Blötlägg filtret

Använd en del av vattnet du kokat upp. Häll sedan bort vattnet i bryggaren genom att vika upp filtret vid munstycket. Du behöver således inte ta bort filtret från din Chemex för att tömma den.

Steg 4 –Häll i kaffet

Häll kaffet i filtret och skaka bryggaren något så att kaffet får en jämn fördelning i filtret.

Steg 5 –Börja brygga

Börja hälla vattnet genom att göra en inåtgående spiral från kanterna in mot mittpunkten. Börja med ungefär 100 gram vatten och när du nått vikten låter du kaffet blomma i ca 30 sekunder.

Steg 6 –Fortsätt hälla i vatten i flera omgångar

Därefter fortsätter du hälla i vatten genom att göra cirklar längst kanterna tills du nått någon centimeter ifrån den övre kanten. Addera vatten i takt med att det rinner ner i den nedre delen tills du nått 750 gram totalt.

Steg 7 –Låt allt vatten rinna igenom kaffet

Använd en del av vattnet du kokat upp. Häll sedan bort vattnet iLåt allt vatten rinna igenom filtret och låt det stå i 1-2 minuter innan du börjar servera kaffet.

Steg 8 –Rengöring

Släng sedan filtret och glöm inte att rengöra din Chemex för att hålla den ren.

Vill du lära dig brygga med fler bryggmetoder? Hitta nya bryggmetoder för att ta ditt kaffeintresse till nästa nivå.