Chemex

Av alla kaffeprylar så är kanske Chemex den allra vackraste. Den brygger dessutom en riktigt bra kopp kaffe som är känd för sin aromatiska smakupplevelse. Men något som kanske är ännu viktigare, det är en långsam, involverande och helt enkelt en rolig kaffebryggare. För den som gillar att nörda ner sig i kaffedjungeln är Chemexen en riktigt rolig pryl.

Chemex ser ut som ett timglas med en avskuren övre del, med sin koniska nacke har bryggaren utnämnts till en av tidernas 100 bäst designade produkter. Uppfinnaren Peter Schlumbohm uppfann Chemexbryggaren under 1940-talet och idag finns första exemplaret bevarad i Museum of Modern Arts i New York.

Olika storlekar

Chemex finns i flera olika storlekar beroende på hur mycket kaffe du planerar att brygga. De mest förekommande storlekarna är: 3 koppar, 6 koppar och varianten med 8 koppars kapacitet. Det finns större varianter som brygger 10 koppar respektive 13 koppar men de är väldigt ovanliga på den svenska marknaden.

Hur brygger man med en Chemex

Att brygga med en Chemex kräver i stort sätt samma förberedelse som många andra populära bryggmetoder. Du börjar med att placera filtret i konan för att sedan blötlägga filtret med hett vatten. Detta för att få bort papperssmaken som ofta följer med ner i kaffet när man brygger med torrt filter. Chemex har egna specialanpassade filter, både i brunt och vitt filter men nu går det också att hitta metallfilter. Fördelen med metallfilter är att den går att återanvända som på sikt blir mer kostnadseffektivt.

Efter att du hält ut vattnet från konan häller du i kaffet i filtret för att sedan börja hälla ner vattnet som har en temperatur mellan 87-93 grader celcius. Vattnet ska du helst hälla i genom att göra en cirkulär rörelse så att vattnet kommer åt allt kaffe i filtret. Beroende på hur mycket kaffe du ska brygga kommer du behöva hälla vattnet i flera omgångar. En stor fördel med denna bryggmetod är att det är väldigt lätt med rengöringen, efter att du bryggt kaffet slänger du filtret med kaffet.

Här nedan hittar ni steg för steg instruktioner för hur man brygger med en Chemex.

Chemex steg för steg instruktioner

I guiden har vi valt en dosering på 50 gram kaffe som i sin tur kräver 750 gram vatten. Denna dosering kräver minst 6

  1. Koka vatten och säkerställ att kaffet är någonstans mellan 87-93 grader när du börjar brygga. Använd alltid färskt vatten när du brygger kaffe, svenskt kranvatten håller en hög standard och går bra att använda.
  2. Mal kaffet med inställningen medium/grovtmalt, fråga din barista för vägledning ifall du inte vet vilken inställning du ska använda.
  3. Blötlägg filtret med en del av vattnet du kokat upp. Häll sedan bort vattnet i bryggaren genom att vika upp filtret vid munstycket. Du behöver således inte ta bort filtret från din Chemex för att tömma den.
  4. Häll kaffet i filtret och skaka bryggaren något så att kaffet får en jämn fördelning i filtret.
  5. Börja hälla vattnet genom att göra en inåtgående spiral från kanterna in mot mittpunkten. Börja med ungefär 100 gram vatten och när du nått vikten låter du kaffet blomma i ca 30 sekunder.
  6. Därefter fortsätter du hälla i vatten genom att göra cirklar längst kanterna tills du nått någon centimeter ifrån kanten. Addera vatten i takt med att det rinner ner i den nedre delen tills du nått 750 gram totalt.
  7. Låt allt vatten rinna igenom filtret och låt det stå i 1-2 minuter innan du börjar servera kaffet.
  8. Släng sedan filtret och glöm inte att rengöra din Chemex för att hålla den ren.

Vill du lära dig brygga med fler bryggmetoder? Hitta nya bryggmetoder för att ta ditt kaffeintresse till nästa nivå.