Bryggmetoder

Det finns en uppsjö av bryggmetoder att välja mellan för dig som är kaffeälskare. Att brygga kaffe är sista steget i kaffekedjan, det är bara en bryggning mellan dig och kaffet du vill njuta av. Det är ofta svårt att hålla sig till bara en bryggmetod då alla ger sin prägel på hur kaffet smakar i slutändan. Tipset här är att successivt lära sig olika metoder för att matcha sitt kaffe med en av de bryggmetoder som i slutändan ger den perfekta upplevelsen.

Hur väljer man rätt bryggmetod?

Du kan brygga kaffe på väldigt många olika sätt nu när det tillkommer nya bryggmetoder hela tiden. Att köpa ett gott kaffe är inte svårt, har du ett kafferosteri som du vet levererar bra kaffe så har du kommit långt. Nästa steg är att mala kaffet med en bra kaffekvarn. Sedan har du flera bryggmetoder att välja mellan och det är här förvirringen kan uppstå. Enklast är det att fråga sitt kafferosteri om vad de rekommenderar till kaffet du köpt.

Träning ger färdighet när det kommer till att lära sig hantera de olika bryggmetoder som finns. Aeropress och kaffepress bygger nästan på samma metodik och därför kan det vara bra att lära sig ena riktigt bra innan man går vidare. Samma sak gäller Hario V60, Chemex och Kalita där man cirkulerar vattnet över kaffet och låter det rinna igenom. Det finns självklart skillnader mellan alla dessa bryggmetoder men det finns även gemensamma nämnare som gör övergången lite lättare när du väl har lärt dig att bemästra en specifik metod.

Konsten att brygga en kopp kaffe

Du kan välja mellan automatiska och manuella bryggmetoder och det tar oftast inte så lång tid. Från att du har allt redo tar det mellan 2-6 minuter för att brygga kaffe manuellt medan automatiska bryggare kan ta något längre. Tänk på att hålla dina kaffeprylar i gott skickt så att varje brygg smakar lika bra. Gamla kafferester kan nämligen påverka smaken väldigt mycket, gör det därför till en god vana att rengöra dina kaffetillbehör efter varje bryggning.

Här nedan hittar du populära bryggmetoder

Klicka dig vidare för att läsa på mer om varje bryggmetod samt steg-för-steg instruktioner. Alla bryggmetoder har sina fördelar respektive nackdelar, välj därför kaffetillbehör med omsorg och tänk på i vilka sammanhang du ska använda den i.

Aeropress

Aeropress är bland alla bryggmetoder kanske enklast att ha med sig ifall man är på resande fot. Den lanserades 2004 med stor entusiasm världen över och är en given bryggmetod hos många kaffeälskare. Denna bryggmetod är perfekt för dig som vill brygga en kopp kaffe, det kan ses som en nackdel då det också är begränsningen med en Aeropress. Likt kaffepressen så låter man kaffet och vattnet blandas under en viss tid innan man pressar bort vattnet från kaffet. Aeropressen är enkel att rengöra och har en kort bryggtid, så har du lite tid så kan detta vara det perfekta alternativet för dig.

Bryggkaffe

Bryggkaffe är den klassiska bryggmetoden här i Sverige. Det är en bryggmetod många kan relatera till och nästan alla har smakat på bryggkaffe någon gång i livet. Har du besök och behöver många koppar kaffe snabbt? Ja då kan bryggkaffe vara lösningen. Det går relativt snabbt och du får rätt mycket volym ifall du har en bryggare med kapacitet för det. Det är väldigt simpelt att brygga med denna metod med tanke på att den är nästan helt automatisk, utöver doseringen är det inte mycket kvar att göra förutom att vänta på att kaffet ska bli klart.

Chemex

En av de bryggmetoder som väldigt många gillar är just Chemex. Det är enkelt att att brygga kaffe med Chemex och är perfekt ifall du har sällskap över. Den ser både riktigt bra ut och kan ge dig flera koppar kaffe beroende på vilken storlek du använder dig utav. Chemex är en bryggmetod där du låter vattnet rinna igenom kaffet.

Kaffepress

Kaffepress som är även känd som franskpress är kanske den mest populära bryggmetoden i Sverige. Kaffepressen patenterades under 1850-talet av fransmän och är i stort sätt oförändrad idag. Genom att låta ett metallfilter pressa ner kaffet försvinner inga oljor i processen och det blir en mer komplett kopp kaffe enligt många. Med denna bryggmetod låter man kaffet och vattnet blandas under en viss tid för att sedan pressa ner kaffet med filtret.

Kallbryggt kaffe

Kallbryggt kaffe är en av de bryggmetoder som används mest under varmare årstider. Bryggmetoden ger dig ett kaffe med väldigt söta toner och smakar som bäst med några isbitar i. Kallbryggt kaffe är perfekt för dig som vill ha något svalkande men samtidigt dricka en god kopp kaffe. Bland alla bryggmetoder så tar Kallbryggt kaffe längst tid att brygga. Bryggtiden varierar bland alla recept men tider runt 12-24 timmar är väldigt förekommande.

Hario V60

Uppfunnen av japanska företaget Hario och en stor favorit hos kaffeälskare runt om i världen. Med sin konliknande form och simpelhet är det en perfekt bryggmetod för den som vill brygga snabbt och enkelt. Bland alla bryggmetoder så kan denna vara mest prisvärd. Hario V60 finns i plast, glas och metall och priset varierar från 100 kr och uppåt. Denna bryggmetod bygger på att man låter vattnet rinna igenom kaffet.

Espresso

Hur kan man använda sig utav ångmetod för att brygga kaffe? Italienska uppfinnare använde sig av denna teknik för att pressa vatten genom kaffet med hjälp av ångtryck. Espresso dominerar i Italien men är väldigt vanlig även här i Sverige när man besöker caféer och restauranger. Det är även grunden till många kaffesorter som vi dricker, Latte, Macchiato och Cappucino bara för att nämna några. Det är en av de mer komplicerade bryggmetoderna och kräver oftast dyr utrustning. På senare tid har flera varianter uppkommit för vanligt hemmabruk.

Mokabryggare

Mokabryggare är en simpel bryggmetod för dig som vill ha mycket smak i kaffet. Uppfunnen av Italienaren och formgivaren Alfonso Bialetti år 1933. Mokabryggaren har sedan dess blivit en av de bryggmetoder som är väldigt populär i södra Europa samt Sydamerika. Bryggmetoden bygger på samma teknik som Espressokaffet där man genom tryck pressar vattnet igenom kaffet för att ge en fyllig kopp kaffe.

Turkiskt kaffe

Turkiskt kaffe är en gammal bryggmetod som har rötter från flera hundra år tillbaka. Det är även bryggmetoden som introducerade kaffet i Västeuropa och även här i Sverige. Det är en av de bryggmetoder som kräver väldigt mycket uppmärksamhet under själva bryggningen och har en stark smak ifall man väljer att dricka kaffet utan socker.