Bryggkaffe

Bryggkaffe är det som dricks mest i Sverige bland alla olika kaffesorter och ofta en utav de första dryckerna vi dricker varje morgon. Svensken dricker i genomsnitt 3,5 kopp kaffe per dag, vilken är i linje med Livsmedelsverkets rekommendation på 3 koppar om dagen. Bryggkaffe är väldigt förekommande på arbetsplatsen, caféer runt om i landet samtidigt som den ofta har en given plats på frukostbordet i våra hem. I Sverige är det väldigt förekommande att använda mörkrostat kaffe när man brygger bryggkaffe. Det är samtidigt en dryck där smaken varierar väldigt mycket beroende på bryggmaskin, dosering och även den mänskliga faktorn spelar in i allra högsta grad.

Bryggkaffe dosering

Det är inte alltid enkelt att hitta den perfekta doseringen för att få en bra och jämn bryggning. För att få ditt bryggkaffe att smaka så bra som möjligt behöver man vara noggran med fördelningen mellan vatten och kaffe. För att hitta den optimala doseringen för ditt bryggkaffe rekommenderas det att använda en kaffevåg eller vanlig köksvåg som många har i sina kök.

Använder du en våg för att dosera kaffet så är rekommendationen att använda 16 gram vatten för varje gram kaffe. Med denna fördelning skulle 30 gram kaffe behöva 500 gram vatten under bryggningen. Har du ingen våg hemma går det bra att använda en vanlig matsked för att dosera kaffet. Mät upp cirka 6 till 7 matskedar kaffe. Placera därefter kaffet i kaffebryggaren, häll därefter 5 deciliter vatten i vattenhållaren och börja brygga. Genom att använda ett vitt kaffefilter minimerar ni också att få med papperssmaken från filtret ner i kaffet.

Hur hittar man det bästa bryggkaffet?

Det finns massvis med färdigmalet kaffe på hyllorna i våra livsmedelsbutiker. Men det är inte alltid lätt att hitta något som är riktigt bra. För att hitta det bästa bryggkaffet behöver man prova sig fram. Det finns vissa tumregler man kan förhålla sig till som hjälp på vägen. Den viktigaste faktorn för att hitta bästa bryggkaffet är att köpa kaffebönor av hög kvalitet. Rekommendationen är att alltid köpa specialkaffe oavsett vilken bryggmetod man valt att brygga med. Genom att köpa specialkaffe får du rätt förutsättningar för att brygga en riktigt god kopp med din kaffebryggare.

En annan viktig faktor för att lyckas med bryggkaffet är att köpa hela kaffebönor och mala de precis innan bryggningen. På så sätt säkerställer du att kaffet är riktigt färskt och ger sin fulla karaktär i bryggningen. Saknar du en kaffekvarn i hemmet kan det vara en smart investering för att få ut det bästa ur dina hela kaffebönor.

Hur gör man bryggkaffe?

Det simpla med bryggkaffe är att utöver doseringen så är det inte mycket som behöver göras. Kaffebryggaren kokar upp vattnet i behållaren och droppar det sedan över kaffet. Därefter rinner vattnet igenom kaffet rakt ner i vattenkannan där allt kaffe samlas. Tiden för bryggningen kan variera beroende på hur mycket kaffe som ska bryggas. Man kan räkna med en bryggtid runt 10 minuter från start till en färdig kopp kaffe.

Lycka till med bryggningen och hoppas ditt bryggkaffe smakar bra!